Thuis werken dus…

25 maart 2020

We zitten intussen in de tweede week waarin ons dringend is verzocht zoveel mogelijk thuis te werken in onze strijd tegen Covid-19, ook wel Corona. En ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar al met al valt het me, zeker met de kids ook thuis, best tegen. De kids zien het toch een beetje als vakantie en hebben het moeilijk met het vasthouden van een ritme. Mijn vrouw is ineens ook mijn collega en het vasthouden van de regelmaat is best wel lastig. Alle vergaderingen zijn omgezet naar virtuele vergaderingen en na een aantal uur achter het scherm vlieg ik bijna tegen de muren op. Hoe komen we deze periode door? In dit blog geef ik je wat tips die voor mij werken. Misschien heb jij er ook wat aan…

Digitaal

Ik ben iemand die houd van contact en van mensen om me heen. Het wegvallen van dat contact zorgt er toch voor dat ik minder voldoening uit de dag haal. Toch valt het me mee hoe het werkt met de virtuele bijeenkomsten die ik nu heb. Per dag zijn dat er toch al gauw een stuk of vijf. Wij gebruiken Zoom voor onze meetings, maar ook andere platforms bieden oplossingen staan die virtueel vergaderen toch echt wel effectief maken. Ik verwacht daarom overigens ook dat deze crisis toch echt de definitieve doorbraak is van de platforms die digitaal samenwerken ondersteunen. Meer mensen komen door deze periode in aanraking met digitale technologie en zullen ervaren dat dit goed kan werken. Maar het feit alleen dat we fysiek naar digitaal brengen is niet voldoende om goed door deze fase te komen. Een aantal andere aanpassingen helpen mij in ieder geval.

Thuiswerken volhouden? Ritme, ritme, ritme, beweging en ontspanning

Wat ik al snel merkte toen het vaste werkritme dat ik had wegviel was dat met het verlies van werkritme ook het totale ritme van de dag verloren ging. Ik werd wakker, stapte achter de laptop en kwam daar ‘s avonds weer achter vandaan. Oh ja, en tussendoor nog wat eten. Dit verlies van ritme was van invloed op mijn productiviteit (de output ging omlaag), mijn humeur (zeg maar gerust chagrijnig) en op mijn beweging (minder sporten). Ik stel me zo voor dat dit een cocktail is die op termijn echt giftig is. Wat bij mij dus ook vooral werkt is ritme in de dag brengen. Ritme handhaven lukt me normaal vrij aardig, maar het gebrek aan structuur doordat bepaalde rituelen wegvallen en doordat iedereen ineens in huis bij elkaar zit sluipt er dan toch snel in. Dit zijn de dingen die voor mij werken, hopelijk zitten er zaken tussen waar jij ook wat aan hebt, en misschien wel breder dan voor het thuiswerken alleen:

  • Sta op een normale en vaste tijd op;
  • Begin met een vast ochtendritueel, dat zet ook je brein in de juiste modus voor de rest van de dag;
  • Plan je dag in blokken, wissel blokken met meetings af met blokken werken;
  • Leg je mobiel weg wanneer je geconcentreerd werkt. Die leidt af, en zeker in een fase waarin je veel vragen hebt en waarin onzekerheid heerst.
  • Plan niet meer dan drie meetings per dag (hier zit ik zelf nog niet op, maar vanaf volgende week wel…);
  • Neem voldoende pauze tussen de blokken, zorg dat je even helemaal uit je werk kunt stappen;
  • Zorg voor voldoende beweging, plan ook die beweging bewust in je dag;
  • Zorg voor vaste momenten om af te stemmen met collega’s.

Voor gezinnen die thuis zitten, het helpt om ook de kids in een vast ritme te zetten. Wanneer ga je met school aan de slag, wanneer ga je gamen, wanneer ga je naar buiten etc.? Wanneer je partner vervolgens ook een schema opstelt kun je ook nog met elkaar afspreken wie welke delen van de dag dat rustige plekje in huis mag gebruiken. Wel zo prettig om iedereen zo productief mogelijk te krijgen en elkaar ook de ruimte te laten die we af en toe nodig hebben.

Stay safe en we zien elkaar aan de goede kant van deze crisis!

Jan Heinen, PLUC!