Effectieve analyse en rapportage van uw debiteurenportefeuille

Type
cursus

Data
In overleg

Locatie
In overleg
Investering
Op aanvraag
Aanvragen

Vragen over deze training? Bel Inka Sijtsema op 06 5249 4969 of mail inka@nlacademy.nl.

Wat houdt deze cursus in?

De eendaagse cursus ‘Effectieve analyse en rapportage van uw debiteurenportefeuille’ biedt praktische aanknopingspunten voor het beheren van uw debiteurenportefeuille. Naast de toepassing van de moderne credit ratio analyse wordt dieper ingegaan op de berekening van de economische waarde van de portefeuille. Tenslotte worden kredietrisico’s geanalyseerd aan de hand van statistische technieken. Na afloop bent u in staat om uw debiteurenrapportage zodanig in te richten dat volledig inzicht wordt verkregen in de waarde, samenstelling en risico’s van uw debiteurenportefeuille alsmede de effectiviteit van de credit management functie.

Wat leer je tijdens deze cursus?

 • U leert de klassieke top-5 credit management ratio’s en een vijftal moderne varianten te berekenen.
 • U zult inzicht verkrijgen in de berekening van de economische waarde van uw debiteurenportefeuille en de hieruit voortvloeiende berekening van de wanbetalingsfactor (default ratio).
 • Na afloop van de cursus kunt u als manager van de debiteurenportefeuille de toegevoegde waarde van de credit management activiteiten voor uw bedrijf expliciet aantonen. Hiertoe worden in de training niet enkel calculaties van de performance van uw portefeuille aangeboden, maar ook de wijze waarop u deze performance kunt presenteren.
 • Aan de hand van statistische methoden en technieken zult u een nieuwe visie verkrijgen op de performance van uw debiteurenafdeling.
 • Tot slot zal worden aangetoond hoe een adequaat performance management van uw debiteurenportefeuille kan resulteren in een positieve impact op het werkkapitaal, het werkzaam vermogen en de waarde van uw bedrijf.
 • Als deelnemer krijgt u na afloop een Excel bestand toegezonden waarin alle calculaties en rapportagemodellen zijn opgenomen. U kunt hiermee direct aan de slag binnen uw eigen organisatie.

Voor wie is deze cursus bestemd?

De training is bestemd voor credit managers en finance professionals. Deelname aan de cursus levert u zeker voordeel op indien u werkzaam bent in een van de volgende functies:

 • Senior Debiteurenbeheerder
 • Credit Controller
 • Credit Manager
 • Hoofd Administratie
 • Controllers en financial managers in zowel B2B, B2C en overheidsinstanties

Bent u Registered Credit Manager (RCM)? Dan levert deelname aan deze training 6 PE-punten op. Bovendien ontvangt u als RCM-titelhouder 10 procent korting. Noteer hiervoor uw VVCM lidnummer in het opmerkingenveld van het inschrijfformulier.

Hoe ziet het programma eruit?

Wat is Portefeuille-analyse?

 • Waarom is Portefeuille-analyse noodzakelijk en wat heeft u er aan?
 • De traditionele Top 5 Credit Management rapportages.
 • Preventieve, curatieve en repressieve debiteurenprocessen.
 • Welke moderne KPI`s worden toegepast in de portefeuille-analyse?

Portefeuille analyse: financiële calculatie en statistiek

 • Financiële calculatie voor het Credit Management
 • Statistiek voor het Credit Management

Risicoanalyse en rapportage

 • Soorten debiteurenrisico’s
 • Risicoanalyse van de debiteurenportefeuille door middel van statistiek
 • Praktische handvatten voor de beheersing van de debiteurenportefeuille, de credit risks en de periodieke rapportage

Praktijkcase Credit Management en statistiek

Gedurende de gehele cursusdag zullen de behandelde methoden en technieken telkens worden getoond in een real life case. Ter ondersteuning van deze case wordt gebruik gemaakt van Excel bestanden met rapportagemodellen die achteraf aan de deelnemers ter beschikking worden gesteld.

Naast de statistische methoden en technieken krijgt u in de cursus eveneens een formuleblad met de statistische functies in Excel aangereikt. Let op: ondanks de verstrekte formulebladen en rapportagemodellen in Excel is deze cursus géén Excel training!

Tijden

Deze cursus is filevrij georganiseerd. We starten om 10:00 uur. Tussendoor serveren we een heerlijke lunch en na afloop om 17:00 uur is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een snack en een drankje.

 • 09:30 – 10:00 uur: Ontvangst
 • 12:30 – 13:30 uur: Lunch
 • 17:00 – 17:30 uur: Snacks & Drinks

Trainer:

Jean Gieskens
Jean Gieskens

Jean Gieskens studeerde accountancy en bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg. Sinds 2001 is hij werkzaam als zelfstandig financial analist & planner waarbij hij zich met name toelegt op de verbinding tussen financiële en bestuurlijke processen. Binnen het financieel management is hij gespecialiseerd in het credit-, cash- en treasury management. Jean is kerndocent aan het TIAS, lector Finance aan de UvT en docent aan diverse universiteiten en hogescholen in Nederland en Vlaanderen.

Jean Gieskens
Type
cursus

Data
In overleg

Locatie
In overleg

Investering
Op aanvraag

Incompany aanvragen

Vragen over deze training? Bel Inka Sijtsema op 06 5249 4969 of mail inka@nlacademy.nl.

Kosten:

Open Inschrijving

De kosten voor deelname aan deze eendaagse cursus bedragen € 645 per persoon excl. btw. Dit bedrag is inclusief het lesmateriaal, koffie/thee, fris en een lunch. Tevens wordt na afloop een snack en drankje aangeboden zodat u daarna filevrij naar huis kunt.

Incompany

Het is ook mogelijk om dit programma op incompany basis te laten verzorgen. Neem voor meer informatie en/of een vrijblijvende offerte contact met ons op via telefoonnummer 020 – 672 1371 of per email: info@nlacademy.nl

Informatie aanvragen

Vul het onderstaande formulier in, dan nemen wij contact met u op.

Naam cursus: Effectieve analyse en rapportage van uw debiteurenportefeuille

Type: Incompany

*

*

*

*

*

*

Bevestig a.u.b. dat u geen robot bent.

Inschrijven

Voor deze training zijn (nog) geen trainingsdata bekend. Selecteer 'Incompany' om deze training bij u op locatie te volgen op het moment dat het u uitkomt.