Duurzaamheid | Ticket 12 PE-uren | 6 virtuele workshops naar keuze

Type
virtuele pe-marathon

Datum & locatie
  • Woensdag 27 maart 2024, Keuze uit 9 virtuele workshops van dinsdag 19 maart t/m vrijdag 5 april 2024. Selecteer de data en de onderwerpen in het inschrijfformulier.

Investering
€975 excl. BTW
Direct inschrijven

Vragen over deze training? Bel Inka Sijtsema op 06 5249 4969 of mail inka@nlacademy.nl.

Wat houdt deze virtuele pe-marathon in?

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft besloten om de termijn waarbinnen leden invulling mogen geven aan het verplichte permanente educatie-onderwerp “duurzaamheid” te verlengen tot eind 2024. Als RA-titelhouder heb je dus nog tot en met 31 december de tijd om invulling te geven aan dit onderwerp. Je dient minimaal 8 uur aan het onderwerp te besteden. Bijvoorbeeld door het volgen van workshops.

De keuze voor het onderwerp “duurzaamheid” is logisch, want vanaf het boekjaar 2024 moeten alle grote ondernemingen verplicht rapporteren over duurzaamheid. Daarnaast krijg je als finance professional steeds vaker te maken met vraagstukken en projecten op het gebied van duurzaamheid in je dagelijkse praktijk. Het belang van kennis over duurzaamheid neemt dus steeds verder toe.

Om jou als RA-titelhouder op een laagdrempelige en efficiënte wijze te ondersteunen bij de invulling van het verplichte NBA-onderwerp, organiseert Next Level dit voorjaar een gloednieuwe editie van de PE-Marathon rond “duurzaamheid” met diverse nieuwe onderwerpen en sprekers.

In een periode van drie weken verzorgen we 9 verschillende virtuele workshops van 2 uur op het gebied van duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Er zijn tickets voor 2, 4 en 6 virtuele workshops. Je kunt zelf kiezen welke workshops je wilt volgen. Comfortabel vanuit huis of kantoor, dus géén reistijd en toch live en interactief!

Deelname aan deze virtuele workshopreeks biedt jou als RA-titelhouder een unieke kans om jouw kennis en vaardigheden op het gebied van duurzaamheid snel en efficiënt te vergroten en jezelf goed voor te bereiden op de veranderingen die op de financiële functie afkomen. Je geeft daarbij tegelijkertijd invulling aan het verplichte PE-onderwerp van de NBA voor 2023/2024.

Wat leer je tijdens deze virtuele pe-marathon?

CSRD & ESRS Reporting: uitdagingen voor 2024/2028 – Jean Gieskens
Grote beursgenoteerde bedrijven en organisaties van openbaar belang (OOB) dienen vanaf het boekjaar 2024 te voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) én de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Vanaf 2025 geldt dit eveneens voor grote organisaties en vanaf 2026 voor kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven. De nieuwe EU-wetgeving verplicht deze organisaties om te rapporteren over de impact van hun bedrijfsactiviteiten op het milieu, de medewerkers én de samenleving. Ondanks dat MKB-bedrijven nog niet vallen onder de CSRD/ESRS wetgeving, zullen zij wel druk uit de keten voelen om Scope 1-2-3 informatie uit te wisselen conform de ESRS en SBTi standaarden. Deze workshop geeft inzicht in de impact van ESG, ESRS én CSRD op jouw organisatie en biedt je diverse aanknopingspunten om aan de nieuwe rapportage regels te voldoen.

True Price: het zien en verbeteren van sociale en milieukosten in de prijs van producten
Bedrijven, consumenten en overheden zijn zich steeds bewuster van schade aan milieu, mens en maatschappij. Met echte prijzen kun je deze schade transparant maken, de kosten verrekenen en zorgen voor verduurzaming van producten en diensten. Wat is true pricing, hoe bereken je het, wat kun je doen om echte prijzen te verwerken binnen management en beleid? En wat kun je doen in de winkel, met consumenten? Aan de hand van voorbeelden Tony’s Chocolonely, Albert Heijn en ABN AMRO vertelt Michel Scholte, medeoprichter van True Price, over de mondiale beweging naar echte prijzen.

Juridische aspecten van ESG – Loes van Dijk & Bram Schmidt
ESG is steeds nadrukkelijker aanwezig in allerlei wet- en regelgeving, zowel in het privaatrecht als in het publiekrecht. Deze wet- en regelgeving kan grote impact hebben op de continuïteit van jouw organisatie. Dit neemt de komende jaren alleen maar verder toe. In deze workshop bieden Loes van Dijk en Bram Schmidt, beiden advocaat bij Stibbe, een holistische benadering van ESG vanuit een juridisch perspectief. Daarbij staan we stil bij privaatrechtelijke ontwikkelingen, meer in het bijzonder bij de juridische implicaties van de CSRD, en bij de gevestigde orde van het publiekrecht, waaronder bestaande en nieuwe milieuwet- en regelgeving en het waarborgen van productduurzaamheid. Bereid je voor op een workshop die een breed inzicht geeft op de juridische aspecten binnen het ESG-domein.

ESG en interne besluitvorming | Sustainable Finance vanuit CFO perspectief  – Frank Verbeeten
Vrijwel alle organisaties en hun CFO als “economisch geweten” geven aan dat het van belang is om ESG te integreren in de strategie en bedrijfsvoering. Tegelijkertijd stellen ze dat het hen nog ontbreekt aan de juiste data om beslissingen te onderbouwen. Hoe kijkt het topmanagement naar ESG? Wat verwachten externe investeerders van de organisatie? In hoeverre gebruiken organisaties ESG-maatstaven om managers intern aan te sturen en te belonen? Welke ESG-maatstaven worden binnen organisaties gebruikt om de transitie naar een sustainable businessmodel vorm te geven? In deze workshop onder leiding van Prof. dr. Frank Verbeeten, Hoogleraar Accounting aan de Universiteit Utrecht, kijken we naar de rol van de CFO en de financiële functie bij het vormgeven van ESG-prestatiemanagement.

CSRD met Datagedreven organiseren – Paul Bessems
Steeds meer organisaties moeten, naast een snelgroeiend aantal andere wetten en regels, vanaf 2024 voldoen aan de Corporate Sustainability Report Directive (CSRD). Hiervoor moet je een duurzaamheidsstrategie en KPI’s ontwikkelen en je dataprocessen goed op orde hebben. Niet alleen binnen je organisatie, maar binnen de gehele keten. Externaliteiten, dubbele materialiteit, technical debt, verzonken en toekomstige kosten moeten meegenomen worden in je boekhouding en tevens bij innovatie- en investeringsbeslissingen. Bij een krappe arbeidsmarkt en met IT-systemen die hier niet geschikt voor zijn, is dit een grote uitdaging. Datagedreven organiseren is een veertigduizend jaar oude technologie die je hiervoor kunt gebruiken. Met de digitale lopende band kun je ook nog eens de kosten voor jouw organisatie fors verlagen en neem je een voorsprong op de concurrentie.

Impact Accounting om te weten dat je de goede dingen goed doet – Marleen Janssen Groesbeek
De onderneming van de 21ste eeuw vermijdt schade aan de planeet en aan alles wat op aarde leeft, is transparant en creëert positieve impact. Mensen in zo’n bedrijf kunnen intrinsiek gemotiveerd zijn of dwang voelen door de strengere Europese wetgeving. Wat de motivatie ook is, het begint allemaal met weten wat impact is en wat voor soort impact je activiteiten hebben, en hoe duurzame en digitale transities impact hebben op de continuïteit en prestaties van jouw onderneming. We noemen dat dubbele materialiteit. In deze virtuele workshop behandelen we manieren waarop je die impact meet en waardeert en hoe je deze in de verschillende rapportages – kwartaal-, halfjaar- en jaarverslag – verantwoordt.

Verduurzamen van verdienmodellen – Siem Haffmans
Verduurzamen kost geld is een veelgehoord statement. De nieuwe eisen aan compliance en het beter registreren van impact, het zijn allemaal activiteiten die niet direct bijdragen aan de winstgevendheid. Toch is het relevant om ook in het verdienmodel van de organisatie te kijken welke aanpassingen kunnen worden gedaan om ervoor te zorgen dat verduurzaming bijdraagt aan de verdiencapaciteit van de organisatie. Dan komt duurzaamheid echt tot leven. Hoe pak je dat aan? In deze workshop kijken we specifiek naar aanpassingen in het verdienmodel die duurzaamheid ondersteunen. Hoe kun je het verdienmodel zo maken dat duurzaamheid en winstgevendheid hand in hand gaan? Wat zijn de kenmerken van een duurzaam verdienmodel, welke rol speelt de consument in het verduurzamen van verdienmodellen en hoe pas je bestaande modellen aan zodat ze duurzaamheid in de kern krijgen?

De impact van verduurzaming op de bedrijfsfinanciering – Gerrit Jan van den Brink
Duurzaamheid is hét thema van de toekomst. Maatschappelijk, maar zeker ook voor de organisatie. Met stevige regelgeving wordt vanuit Europa getracht een beweging richting een duurzamer toekomst te ondersteunen. En deze regelgeving gaat verder dan alleen eisen aan reporting. Zo krijgen banken, asset managers, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen te maken met regelgeving die de manier waarop ze kijken naar organisaties gaat veranderen. In deze compacte virtuele workshop brengen we je op de hoogte van de regelgeving die op belangrijke investeerders afkomt. Die regelgeving zorgt immers voor een andere kijk naar financiering van ondernemingen. Na deze workshop weet je concreet wat de mogelijke consequenties van deze regelgeving zijn voor de financiering van je eigen organisatie en snap je hoe je daar vanuit finance het best mee om kunt gaan.

Alternatieve investeringselectiemethodes voor ESG doelen – Jean Gieskens
Bij investeringen in activa en activiteiten van een organisatie dient de impact op het milieu, de medewerkers én de samenleving te worden becijferd en overwogen. Sinds enkele jaren wordt hierbij IT ingezet als vliegwiel om een positieve bijdrage te leveren aan de realisatie van ESG/SDG targets. Maar hoe wordt deze potentiële impact gekwantificeerd? In deze workshop wordt nader ingegaan op alternatieve investeringenselectie methodes die rekening houden met ESG/SDG targets. Daarbij staan niet enkel en alleen de impact van een investering op het milieu, de maatschappij en de medewerkers centraal, maar zal er ook aandacht worden besteed aan de ESG-value drivers. Zodoende is er niet alleen aandacht voor True Cost Accounting, maar ook voor ESG als factoren set voor waardecreatie.

Voor wie is deze virtuele pe-marathon bestemd?

De virtuele workshopreeks is bestemd voor RA-titelhouders die op een laagdrempelige en efficiënte wijze invulling willen geven aan het verplichte NBA-onderwerp “duurzaamheid” voor 2023/2024. Daarnaast levert deelname aan deze virtuele workshopreeks je voordeel op als je werkzaam bent in een van de volgende functies:

  • Financieel directeur
  • Financial manager
  • Concern controller
  • Financial controller
  • Business controller
  • Riskmanager
  • Hoofd administratie
  • Accountant

Hoe ziet het programma eruit?

Elke virtuele workshop bestaat uit twee blokken van 50 minuten met daartussen een korte pauze. Er wordt gewerkt via Zoom. De workshops vinden plaats in de ochtend van 10.00 – 12.00 uur of in de middag van 14.00 – 16.00 uur.

Klik hier voor een overzicht (pdf) van alle data en tijden  waarop de virtuele PE-workshops plaatsvinden. De data en tijden vind je ook in het inschrijfformulier onderaan deze pagina door daar te klikken op de knop “OPEN INSCHRIJVING

Sprekers:

Jean Gieskens
Jean Gieskens

Jean Gieskens studeerde accountancy en bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg. Sinds 2001 is hij werkzaam als zelfstandig financial analist & planner waarbij hij zich met name toelegt op de verbinding tussen financiële en bestuurlijke processen. Binnen het financieel management is hij gespecialiseerd in het credit-, cash- en treasury management. Jean is kerndocent aan het TIAS, lector Finance aan de UvT en docent aan diverse universiteiten en hogescholen in Nederland en Vlaanderen.

Jean Gieskens
Michel Scholte
Michel Scholte

Michel Scholte is impact-ondernemer, directeur en medeoprichter van True Price en Impact Institute. True Price richt zich op het berekenen en verbeteren van de werkelijke prijs van producten, inclusief sociale en milieukosten. Daarnaast is hij bestuurslid van Impact Economy Foundation, die samen met het Impact Weighted Accounts Initiative van de Harvard Business School de open source impact accounting methode ontwikkelt. Tot slot is hij verkozen tot Minister van de Nieuwe Economie, door het duurzame bedrijvennetwerk MVO Nederland.

Michel Scholte
Loes van Dijk
Loes van Dijk

Loes van Dijk is advocaat bij Stibbe te Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in het ondernemingsrecht, met een bijzondere expertise op het gebied van jaarverslaggeving, ESG, corporate governance en accountancy. Ze adviseert een brede selectie van Nederlandse en internationale cliënten en staat hen bij in juridische geschillen.

Loes van Dijk
Bram Schmidt
Bram Schmidt

Bram Schmidt is advocaat omgevingsrecht en milieurecht bij Stibbe. Hij adviseert bedrijven en overheden en voert procedures over uiteenlopende milieuregels, bijvoorbeeld voor de industrie en producten. In zijn praktijk krijgt hij regelmatig vragen over duurzaamheid en milieurecht, zoals bijvoorbeeld over circulaire economie of het beperken van CO2-uitstoot.

Bram Schmidt
Frank Verbeeten
Frank Verbeeten

Prof. dr. Frank Verbeeten MBA is hoogleraar Accounting aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op het gebruik en de effectiviteit van (niet-)financiële prestatiemaatstaven, het ontwerp van controlsystemen en de rol van de CFO en de financiële functie binnen organisaties. Hij heeft tal van artikelen gepubliceerd in diverse wetenschappelijke tijdschriften en vakbladen op het gebied van Finance. Frank is joint editor van het Journal of Management Control en reviewer voor verschillende internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Frank Verbeeten
Paul Bessems
Paul Bessems

Paul Bessems is internationaal spreker, blockchain consultant en auteur van meerdere managementboeken. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met het ontwikkelen van organisatievormen die beter aansluiten op nieuwe organisatietechnologieën zoals blockchain. Daarnaast is Paul CEO van Weconet Technologies BV. Dit bedrijf houdt zich bezig met de aanleg van een algemene datanutsvoorziening en vertaalt nieuwe technologie naar concrete toepassingen.

Paul Bessems
Marleen Janssen Groesbeek
Marleen Janssen Groesbeek

Marleen Janssen Groesbeek is lector Sustainable Finance and Accounting aan Avans Hogeschool. Ze studeerde economische wetenschappen aan de UvA. Marleen was 20 jaar financieel-economisch journalist, waarvan bijna 17 jaar bij het FD. Na haar journalistieke loopbaan werkte ze als adviseur Duurzaamheid bij Eumedion, de belangenbehartiger van de institutionele beleggers. Daarna maakte ze de overstap naar DSM als Sustainability Manager. Sinds december 2014 is ze lector bij Avans. Marleen heeft verschillende nevenfuncties. Naast haar commissariaat bij de VEB is ze lid van de RvA van de ASN BANK en de RvT van Sustainable Talent. Ze maakt deel uit van de Impact Board van het Future Food Fund II en van de klankbordgroep Gedrag & Ethiek bij NBA.

Marleen Janssen Groesbeek
Siem Haffmans
Siem Haffmans

Siem Haffmans is werkzaam als consultant Circular Economy bij Partners for Innovation en helpt organisaties met het ontwikkelen van duurzame innovatieprojecten. Als strategisch adviseur combineert hij zijn brede kennis van design, marketing, productie, materialen en recycling. Met zijn uitgebreide netwerk brengt hij organisaties bij elkaar om gezamenlijk winstgevende circulaire oplossingen te realiseren. Siem is opgeleid als Industrieel Ontwerper (TU Delft), Marketeer (Nima B) en Sociaal Ondernemer (UvA). Hij houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met EcoDesign, Duurzaam Verpakken en Circulaire Economie. Hij werkte eerder bij TNO en was actief als docent op de Gerrit Rietveld Academie, TU Delft en het Nederlands Verpakkingscentrum.

Siem Haffmans
Gerrit Jan van den Brink
Gerrit Jan van den Brink

Gerrit Jan van den Brink is directeur van Risk Sigma GmbH, een onderneming die adviseert op het gebied van strategie, ESG, risicomanagement en compliance. Hij is als docent verbonden aan de Goethe Business School, de Goethe Universiteit Frankfurt, het Actuarieel Instituut en de RMFI opleiding van de VU Amsterdam. Gerrit Jan is registeraccountant en gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was in de afgelopen 34 jaar werkzaam in het bank- en verzekeringswezen onder andere als Operations Director, CRO en CFO en Auditor.

Gerrit Jan van den Brink
Type
virtuele pe-marathon

Datum & locatie
  • Woensdag 27 maart 2024, Keuze uit 9 virtuele workshops van dinsdag 19 maart t/m vrijdag 5 april 2024. Selecteer de data en de onderwerpen in het inschrijfformulier.

Investering
€975 excl. BTW

Direct inschrijven

Vragen over deze training? Bel Inka Sijtsema op 06 5249 4969 of mail inka@nlacademy.nl.

Kosten:

Open Inschrijving

De kosten voor deelname aan 6 virtuele workshops bedragen 975 euro excl. btw. Je kunt kiezen uit de bovenstaande 9 onderwerpen. Deelname aan 6 workshops levert je 12 PE-uren op voor het verplichte NBA-onderwerp “duurzaamheid”. Aan dit onderwerp dien je als RA-titelhouder 8 uur te besteden. Met dit ticket van 12 PE-uren voldoe je ruimschoots aan je PE-verplichting voor 2023/2024. Na afloop sturen we jou, op aanvraag, graag een certificaat van deelname.

Incompany

Het is ook mogelijk om dit programma op incompany basis te laten verzorgen. Neem voor meer informatie en/of een vrijblijvende offerte contact met ons op via telefoonnummer 020 – 672 1371 of per email: info@nlacademy.nl

Informatie aanvragen

Vul het onderstaande formulier in, dan nemen wij contact met u op.

Naam cursus: Duurzaamheid | Ticket 12 PE-uren | 6 virtuele workshops naar keuze

Type: Incompany

*

*

*

*

*

*

Bevestig a.u.b. dat u geen robot bent.

Vul hieronder je gegevens in en klik op "VERZEND". De velden met een * zijn verplicht. Nadat je het inschrijfformulier hebt verstuurd ben je definitief ingeschreven. Je ontvangt dan per omgaande een bevestigingsmail van je inschrijving op het door jou opgegeven e-mailadres.

Naam training: Duurzaamheid | Ticket 12 PE-uren | 6 virtuele workshops naar keuze

Type: virtuele pe-marathon

Kosten: € 975 excl. BTW

Datum training: 27 maart 2024 - Keuze uit 9 virtuele workshops van dinsdag 19 maart t/m vrijdag 5 april 2024. Selecteer de data en de onderwerpen in het inschrijfformulier.










    Selecteer 6 sessies & data:


    Ochtend: van 10.00 tot 12.00 uur | Middag: van 14.00 tot 16.00 uur

    CSRD & ESRS Reporting - Jean Gieskens

    Woensdag 20 maart, middagVrijdag 5 april, ochtend

    True Price - Michel Scholte

    Donderdag 4 april, ochtend

    Juridische aspecten van ESG - Loes van Dijk en Bram Schmidt

    Woensdag 20 maart, ochtend

    Sustainable Finance vanuit CFO perspectief - Frank Verbeeten

    Donderdag 21 maart, ochtendWoensdag 3 april, middag

    CSRD met datagedreven organiseren - Paul Bessems

    Dinsdag 19 maart, ochtendWoensdag 27 maart, middag

    Impact Accounting - Marleen Janssen Groesbeek

    Dinsdag 19 maart, middagMaandag 25 maart, middag

    Het verduurzamen van verdienmodellen - Siem Haffmans

    Woensdag 27 maart, ochtendDinsdag 2 april, middag

    De impact van verduurzaming op de bedrijfsfinanciering - Gerrit Jan van den Brink

    Dinsdag 2 april, ochtend

    Alternatieve investeringselectiemethodes voor ESG doelen - Jean Gieskens

    Donderdag 21 maart, middag

    Vragen? Bel 020 672 1371