Verslag webinar leidinggeven aan virtuele teams

16 april 2020

We leven in april 2020, en in de strijd tegen COVID-19 is Nederland massaal aan het virtueel vergaderen en samenwerken geslagen. Aan de ene kant ontdekken we daarbij wat de waarde kan zijn van virtueel met elkaar communiceren. Aan de andere kant zet het feit dat we veel virtueel met elkaar afstemmen veel extra druk op teams. Want hoe hou je in deze tijden bijvoorbeeld scherp voor welke doelen je gaat als team? Hoe weet je dat je in de goede richting beweegt en wat kun je als leider doen om de kans op succes te vergroten? Op 7 april hadden wij het genoegen een webinar te hosten met Paul Rulkens, een expert in het bouwen van high performance teams, om juist hier aandacht aan te geven. Hoe geef je leiding aan virtuele teams? In dit ga ik in op een tweetal concepten waar Paul bij stil stond. Verderop delen we bovendien de links naar de fragmenten uit het webinar zelf. Doe er je voordeel mee. De concepten zijn overigens ook prima toepasbaar wanneer we straks weer terugkeren naar een post-COVID modus operandi.

Principes vs. smaak

een belangrijk concept waar in een virtuele setting echt helderheid over moet bestaan is het concept van principes vs. smaak. De onderliggende gedachte bij het werken in virtuele teams is dat iedereen maximaal eigen verantwoordelijkheid pakt. Over de bandbreedte waarbinnen mensen eigen verantwoordelijkheid pakken moet je het met elkaar eens zijn. Die bandbreedte, dat zijn de principes waar je naar handelt. Die zijn ook niet onderhandelbaar. De ruimte en vrijheid die mensen hebben bij het uitvoeren van een bepaalde taak is de smaak. Gebruik een meeting om het met elkaar goed te hebben over de principes als leidinggevende. En laat medewerkers vervolgens zelf verantwoordelijkheid nemen naar eigen smaak. Hier is de link naar de video van Paul, die het zelf helder uitlegt tijdens het webinar: https://youtu.be/0QlgR_cbPoM.

Verwachtingen vs. afspraken

Nog een fenomeen wat extra belangrijk wordt bij het virtueel samenwerken. Afspraak is afspraak. En daarin heb je als leider een cruciale rol, want het gedrag dat jij als leider laat zien is het gedrag dat je terugkrijgt en mag verwachten bij het team. Wat bij mij vooral bleef hangen vanuit dit blok is het expliciet afspreken van een escalatieproces. Niet wachten wanneer je een deadline niet denkt te halen, maar meteen escaleren en op zoek gaan naar wat samen kan worden gedaan om de gemiste deadline op te vangen. Nuttig in deze tijden. Ook dit fragment uit het webinar hebben we online gezet zodat je kunt zien hoe Paul dat zelf verteld: https://youtu.be/bOj9Qs4LTok.

Hopelijk kun jij ook wat met deze twee high performance concepten bij het leiding geven aan virtuele teams. Experimenteer er eens mee! En hou onze mailings en website in de gaten. We gaan nog veel meer content delen. Bovendien hebben we een snel groeiend aanbod van virtuele trainingen die je helpen het beste uit jezelf te halen. In de tussentijd, stay safe!

Jan Heinen, PLUC!