Partners
Trainingspartners

training

Lean Credit Management & Operational Excellence

Direct inschrijven

Wat houdt deze training in?

LEAN streeft naar het leveren van toegevoegde waarde voor de klant en bovendien naar een reductie van verspillingen, kosten en risico’s voor de organisatie. Sinds de jaren ’90 wordt deze vorm van kwaliteitsmanagement succesvol geïmplementeerd in industriële en logistieke omgevingen. Het afgelopen decennium wordt LEAN meer en meer toegepast in ondersteunende én informatieprocessen; zo ook in het Credit Management!

Veel organisaties kampen met de beheersing van de value stream in de Credit Management processen. Enerzijds wordt de druk vanuit de business op deze ondersteunende processen ervaren, anderzijds leiden regelmatig terugkerende “uitzonderingssituaties” tot incidentmanagement. De toegevoegde waarde van de Credit Management processen voor de klant én de organisatie wordt hiermee verwaarloosd of zelfs niet gezien.

In de training LEAN voor Credit Managers worden de Lean concepten en principes uitgelegd en voorts toegespitst op de processen van de afdeling Credit Management.

Wat leer je tijdens deze training?

In deze training krijgt u concrete handvatten aangereikt die leiden tot een analyse, mapping en beheersing van de Value Stream van de afdeling Credit Management. U leert hoe u de workflow van uw afdeling kunt (her)inrichten, monitoren en sturen. En dit alles rekening houdend met de beoogde toegevoegde waarde voor uw klant en de strategie van uw organisatie.

Na de training kunt u het Lean House inrichten voor uw afdeling Credit Management. Hiertoe worden de belangrijkste bouwstenen aangereikt en op een praktische wijze toegepast. U krijgt inzicht in de Value Stream, Time driven WFM, 3 Mu’s, 5S, 6 Sigma en Kaizen. Het uiteindelijke doel is het bereiken van Operational Excellence én het leveren van een continue bijdrage aan het “In Control Statement” van uw organisatie!

Alle onderdelen van deze training worden toegelicht aan de hand van een  praktijkcase. Na afloop ontvangt u een spreadsheet waarin de calculaties van de diverse KPI’s zijn opgenomen.

Voor wie is deze training bestemd?

De training Lean voor Credit Managers is speciaal bestemd voor personen werkzaam in de volgende functies:

 • Credit manager
 • Credit risk manager
 • Credit controller
 • Credit analist
 • Hoofd debiteurenbeheer
 • Financial manager

Hoe ziet het programma er uit?

Ontvangst 8.30 uur, aanvang 9.00 uur, einde 17.00 uur

Inleiding en theoretisch kader “Lean”

 • Inleiding en context Lean Management
 • Het belang van Lean Management voor Credit Managers
 • Definities en betekenissen van diverse Lean concepten en bouwstenen: Lean House, Value Stream, WFM, 3 Mu’s, 5S, 6 Sigma en Kaizen.

Value Stream van de organisatie: toegevoegde waarde van Credit Management

 • Analyse van de financial efficiency in de Value Stream van uw organisatie
 • KPI’s Cash Conversion Cycle (CCC)
 • Bijdrage Value Stream analyse aan Operational Excellence en “In Control Statement”

Value Stream binnen de afdeling Credit Management

 • Analyse & Mapping van de Value Stream van de afdeling Credit Management
 • Time driven Workflow Management
 • Lean concepten: 3 Mu’s, 5S, 6 Sigma en Kaizen

Value Stream, praktijkcase Credit Management

 • Case: analyse en mapping van de Value Stream
 • Lean KPI’s: FTR, BOTIF & Real BOTIF
 • Credit Nota’s: reverse Value Stream

Trainer:

Jean Gieskens
Jean Gieskens

Jean Gieskens studeerde accountancy en bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg. Sinds 2001 is hij werkzaam als zelfstandig financial analist & planner waarbij hij zich met name toelegt op de verbinding tussen financiële en bestuurlijke processen. Binnen het financieel management is hij gespecialiseerd in het credit-, cash- en treasury management. Jean is kerndocent aan het TIAS, lector Finance aan de UvT en docent aan diverse universiteiten en hogescholen in Nederland en Vlaanderen.

Jean Gieskens

Kosten:

Open Inschrijving

De kosten voor deelname aan deze eendaagse praktijkgerichte training bedragen 645 euro per persoon exclusief BTW. Dit bedrag is inclusief het lesmateriaal, koffie/thee, fris en een luxe lunch.

Incompany

Het is ook mogelijk om dit programma op incompany basis te laten verzorgen. Neem voor meer informatie en/of een vrijblijvende offerte contact met ons op via telefoonnummer 020 – 672 1371 of per email: info@nlacademy.nl

Informatie aanvragen

Vul het onderstaande formulier in, dan nemen wij contact met u op.

Naam cursus: Lean Credit Management & Operational Excellence

Type: Incompany

*

*

*

*

*

*

Bevestig a.u.b. dat u geen robot bent.

Inschrijven

Voor deze training zijn (nog) geen trainingsdata bekend. Selecteer 'Incompany' om deze training bij u op locatie te volgen op het moment dat het u uitkomt.